Zięba lata po całej Europie

2010-10-02 08:00:00 (ost. akt: 2010-10-01 15:06:02)

W październiku warto wybrać się z lornetką na dłuższy spacer lub wycieczkę poza teren miasta. Ptakiem patronującym tegoroczne święto naszych skrzydlatych przyjaciół będzie zięba.

Zięba lata po całej Europie

Autor zdjęcia: Krzysztof Pawlukojć

Pierwszy weekend października, jak co roku, zarezerwowany jest dla ptaków. W tych dniach miłośnicy przyrody z całej Europy wyruszają w teren w celu obserwacji ptaków podczas jesiennych przelotów na zimowiska. Obserwatorzy rejestrują ilości zidentyfikowanych gatunków na specjalnych formularzach i przesyłają je do jednostek koordynujących. Każdy może przyłączyć się i uczestniczyć w obchodach EDP.

Można wybrać się na indywidualną wycieczkę lub też dołączyć do zorganizowanej grupy. Wszelkie informacje dotyczące wycieczek organizowanych w tych dniach w naszym regionie oraz karty obserwacji służące do wpisywania wyników można uzyskać na stronie internetowej Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków – organizatora EDP w naszym kraju.

W tym roku „pod lupę” bierzemy zięby. Mimo iż są ptakami licznymi, występującymi na terenie całego kraju, są powszechnie mało popularne i w tej kategorii plasują się daleko za wróblami, czy bocianami.

Co ciekawe, krajowa populacja lęgowa zięb jest znacznie większa niż wróbli, a nawet gołębi miejskich, że o bocianach nie wspomnę. W żadnym stopniu jednak nie przekłada się to na popularność. To, że zięba w ogóle istnieje, wie prawie każdy, ale żeby ją konkretnie wskazać siedzącą na gałęzi - z tym już by było trudniej. A jest to ptak charakterystyczny. Szczególnie samca trudno jest pomylić z innym gatunkiem.

Specyficznie ubarwiona pomarańczowo-brązowa pierś, brzuch i policzki, a także niebieskoszara czapeczka i brązowy grzbiet składają się na niepowtarzalny wizerunek pana zięby. Szaty jego partnerki są znacznie skromniejsze – oliwkowo-szary brzuch, ciemniejszy brunatno-szary wierzch ciała i głowa. Cechą ułatwiającą rozpoznanie samicy zięby są widoczne dwie białe pręgi na ciemnym skrzydle.

Zięby występują niemal wszędzie. Zamieszkują rozległe lasy liściaste i mieszane, a także parki, cmentarze, sady. Wiosną i latem chętnie przebywają i żerują w ogrodach. W okresie lęgowym zbierają z liści i gałązek drobne owady i pajęczaki, którymi również karmią młode. W pozostałą część roku dominującym pokarmem zięb są nasiona chwastów, roślin i drzew oraz owoce, które chętnie zbierają z ziemi, a także pąki drzew.

Duża liczebność zięb nie ogranicza się jedynie do naszego kraju. Ptaki te występują w dużych ilościach prawie w całej Europie, poza obszarami wysuniętymi najbardziej na północ naszego kontynentu. Osobniki zamieszkujące zachodnią i środkową Europę zimują na miejscach lęgowych. Ptaki z północy podejmują wędrówki i okres zimy spędzają nad morzem śródziemnym. „Polskie” zięby przeważnie odlatują w październiku i powracają na lęgowiska w marcu.

Jednak w ostatnich latach coraz częściej mamy do czynienia z zimowaniem tych ptaków na terenie naszego kraju. W czasie Europejskich Dni Ptaków warto zwrócić uwagę również na inne migrujące gatunki. Właśnie na początku października przez nasz kraj ciągną całe zastępy żurawi, gęsi, kaczek i innych ptaków, które z dalekiej północy podążają na obszary o bardziej sprzyjającym klimacie.

Zachęcam, aby wybrać się w tych dniach gdzieś na dłuższy spacer, bo to będzie już ostatnia okazja, aby pożegnać skrzydlatych sąsiadów, którzy powrócą do nas dopiero za pół roku… Aby do wiosny…

Krzysztof Pawlukojć

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB